"We nodigen je uit om
ons programma te
leren kennen"

MEER INFORMATIE
TEL. (222) 454 35 35


San Jerónimo Tecuanipan
Puebla.


www.casitadebarro.com
manuelpalma32@hotmail.com

CONTACTEER ONS


Tecuanipan

San Jerónimo Tecuanipan is een ruraal dorp dat aan de noordkant van de vulkaan Popocatépetl ligt. Dit geeft inwoners de kans om de vulkanische steenbanken te ontginnen die ooit de straten van de stad Puebla bedekten. Tecuanipan staat bekend om de productie van bonen van hoge kwaliteit, maar toch is de marginaliteitsgraad in de gemeente hoog. Volgens cijfers van het Secretariaat voor Sociale Ontwikkeling (Mexico) uit 2010 vertoont meer dan 61 procent van de bevolking van Tecuanipan tekenen van hoge marginalisatie, een cijfer dat erg boven het nationale gemiddelde van 5,3 procent ligt. (Conapo, 2010).

Deze graad van marginalisatie verklaart waarom Tecuanipan cultureel gekenmerkt wordt door grote migratiestromen, vooral dan naar de Verenigde Staten. De gemeenschap lijkt vooral internationaal te migreren om te gaan werken in de agrarische sector, de bouwsector of de dienstensector. (CEPAL, 2006). Hierdoor ontvangen 50 tot 75 procent van de families in Tecuanipan geld van familieleden in de VS. Dit kan verklaren waarom mensen in de gemeenschap niet erg investeren in persoonlijke ontwikkeling via het onderwijs. Het geld uit de VS maakt namelijk dat dit onderwijs niet erg gewaardeerd wordt als een apparaat dat kan dienen om een betere toekomst te bereiken, noch als een mogelijkheid om persoonlijk slagen te bevorderen. (Indesol, 2010).

Bovenop de internationale migratie komt ook nog het gebrek aan goedbetaalde banen in San Jerónimo Tecuanipan. Dit wordt vaak aangehaald als een van de redenen waarom de jongeren in Tecuanipan niet verder studeren of zelfs hun middelbaar niet afmaken, wat hun kans wegneemt om via het onderwijs uit de armoede te klimmen. De weinig goedbetaalde banen kunnen dus verklaren waarom meer dan 26 procent van de jongeren van vijftien jaar of ouder in Tecuanipan zijn of haar lagere school niet heeft afgemaakt. (Conapo, 2010).Cijfers van ENLACE uit 2011 tonen dan weer aan dat meer dan 70 procent van de leerlingen van het derde leerjaar het Spaans maar net voldoende of onvoldoende beheersen.

Dorpen zoals Tecuanipan, die gelegen zijn aan de rand van het vulkanisch park Izta-Popo, worden de laatse jaren vaak onder druk gezet door private of gouvernementele ontwikkelingsprojecten. Deze projecten bieden geen voordelen aan de lokale bevolking en hebben vrijwel zeker een negatieve impact op de lokale natuurlijke rijkdommen. Tecuanipan zag hoe in de buurtgemeenten watterputten opdroogden, die vroeger gebruikt werden voor de irrigatie van gewassen. Daarom richtten gemeenschapsleiders het Frente de la Tierra y el Agua (Front voor Land en Water) op. De leden van dit front moeten hun beslissingen natuurlijk baseren op juiste informatie, en daarom hebben ze al vaak beroep gedaan op Casita de Barro en op onze relatie met universiteiten en organisaties uit Puebla.