"Geniet van de ervaring
van het leven in een
boerenhuis""Geniet van de ervaring
van het leven in een
boerenhuis""Geniet van de ervaring
van het leven in een
boerenhuis"

MEER INFORMATIE
TEL. (222) 454 35 35


San Jerónimo Tecuanipan
Puebla.


www.casitadebarro.com
manuelpalma32@hotmail.com

WAT WE DOEN

We blijven jongeren ondersteunen bij hun schoolwerk, maar NicanCalli is uitgegroeid tot meer dan een hulpmiddel. Zo begonnen we de zoektocht naar efficiënte alternatieve leermethodes. We werden geïnspireerd door de Braziliaanse onderwijsdeskundige Freire en door het Centraal-Amerikaanse model voor landbouwscholen. Vanuit deze inspiratie zet Casita de Barro in op de herwaardering van de lokale identiteit, die een indiaanse achtergrond combineert met een landbouwcultuur. We proberen dit te bereiken in een omgeving waar de jongeren en hun families al doende leren.

Het programma wordt gesteund door twee universiteiten uit Puebla: de Universidad Iberoamericano en de Universidad Popular Autónoma. Heel wat van hun studenten komen bij ons professionele of sociale stage lopen. Ook studenten van het Instituto Tecnológico de Estudios Superiores uit Monterrey doen beroep op ons voor de realistie van projecten in de buurt.

Tot op vandaag de dag is het onze ervaring met duurzaam leven en de creatie van organische voedselproductie en andere ecologische technieken die aan de basis liggen van de samenwerking met lokale families. Via ons schoolproject hebben we dan weer een echte vertrouwensrelatie kunnen uitbouwen met de families, wat op zijn beurt resulteert in kennisuitwisseling.

We zijn er van overtuigd dat kwaliteitsvol onderwijs de mensen van Tecuanipan een denkbeeld kan bieden waarin hun plattelandsleven een rechtvaardige toekomst heeft. Ons culturele onderwijsmodel integreert milieu-educatie als fundamenteel element. Dit helpt de jongeren om de middelen die ze zelf hebben te herwaarderen en maakt hen meester in de verantwoorde omgang met deze middelen. Zo bevorderen we hun engagement tegenover het milieu en reiken we alternatieven manieren van ontwikkeling aan, die zich aftekenen tegen de immimente groei van de stad Puebla en tegen de druk op de natuurlijke rijkdommen die deze groei me zich meebrengt.