MEER INFORMATIE
TEL. (222) 454 35 35


San Jerónimo Tecuanipan
Puebla.


www.casitadebarro.com
manuelpalma32@hotmail.com

GESCHIEDENIS

De inspiratie voor de werking van Casita de Barro komt voort uit onze werkervaring met Mexicaanse migranten in de Verenigde Staten. Daar besloten we onze aandacht te verleggen naar de oorsprong van het migratievraagstuk. Dit besluit bracht ons in 2008 naar San Jerónimo Tecuanipan, een ruraal dorp aan de voet van de vulkaan Popocatépetl met ongeveer tweeduizend inwoners. De gemiddelde scholingsgraad in Tecuanipan is die van het zesde leerjaar en zes op de tien families heeft op zijn minst één familielid dat in de Verenigde Staten woont.

Anders dan heel wat andere sociale programma’s, die de neiging hebben om paternalistisch te werk te gaan, kozen we ervoor om geen projecten op te zetten voordat we het ritme en de aard van ons gastdorp leerden kennen. We bouwden ons kleine adobe huisje in de traditionele lokale stijl en vatten ons experiment met duurzame en eenvoudige woon- en levenswijzen aan. Al snel noemden de inwoners van Tecuanipan ons Casita de Barro (huisje van aarde), een naam die we overnamen omdat hij refereert aan onze ambitie om uit te groeien tot een demonstratieplek voor duurzaam leven. We tonen de lokale landbouwfamilies eenvoudige ecologische technieken, die ze zelf ook kunnen toepassen. We zijn er van overtuigd dat duurzaamheid een instrument voor sociale rechtvaardigheid kan zijn.

De regio waartoe Tecuanipan behoort, valt ver onder de nationale armoedegrens, en zelfs onder die van extreme armoede. (CONevAL, 2010) Onder deze omstandigheden stellen we permacultuur voor als een praktische oplossing om levenskwaliteit te verhogen.

NICANCALLI – IEDEREEN’S THUIS

Dit houdt onder andere in dat de mensen van Tecuanipan een grotere vorm van autonomie en voedselzekerheid bereiken via de teelt en het verbruik van eigen gewassen, en via de herwaardering van lokale landbouwpraktijken.

Zo zijn we in januari 2010 begonnen met een tutoriaatprogramma, dat in de beginfase gesteund werd door Enlaces Comunitarios Internacionales, een Mexicaanse vzw. Met de financiële hulp van ons solidariteitsnetwerk in België en met het harde werk van vele vrijwilligers in Mexico hebben we het eerste deel van onze school gebouwd. De families van Tecuanipan gaven de school de koosnaam NicanCalli, een samentrekking van de Azteekse woorden nican (hier) en calli (huis). Ons educatief programma heeft doorheen de jaren al meer dan honderd jongeren bereikt, en we hebben hen verschillende vaardigheden bijgebracht die hun schoolcarrière bevorderen.

Het schoolgebouw zelf is op haar beurt ook een demonstratie van verschillende ecologische bouwtechnieken. Op deze manier krijgen ouders die hun kinderen afzetten en ophalen een idee van hoe zij zelf ook ecologisch kunnen bouwen. Bovendien hebben ook heel wat families geholpen bij de bouw van de constructie. NicanCalli is de voorbije jaren erg gegroeid, maar we kunnen altijd beter. Help jij ons om nog meer jongeren en hun families te bereiken? Je kan jouw bijdrage storten op.

Naam: Solidariteit Mexico
Iban: BE52035759274009
BIC: GEBABEBB